Vegan: Röka Tofu

Kommentera
I receptet jag skrev för någon dag sedan ingår det rökt tofu, vilket är extremt svårt att hitta. Här i Landskrona är det i alla fall näst intill omöjligt, det finns ingenstans. Avancerad matlagning är inte riktigt min grej, inte för att jag tycker det är tråkigt eller något, det är bara det att jag är helt kass på avancerade grejer, och mitt tålamod är inte jättelångt. Det enklaste jag kunde hitta för att få rökt tofu var faktiskt förvånansvärt enkelt, snabbt och roligt! Dessutom är det gratis (om man bortser från tofun). Jag vill röka tofu varje dag från och med nu, lägenheten doftar helt underbart efteråt.


1. Gå ut och plocka lite grenar från närmsta barrträd. Jag valde den skrangligaste granen jag kunde hitta i Granet här i Landskrona. Tänkte att den var minst "framodlad". Kan tänka mig att trädgårdsgranar inte är lika bra? En-buskar fungerar, och säkert många fruktträd osv. 

2. Klipp riset i mindre delar och lägg så det täcker några centimeter av bottnen i en kastrull. Starta plattan på hög värme och lägg på ett tät-slutande lock. Testa att lyfta på locket. Kommer det ordentligt med rök ur kastrullen kan du lägga i tofun och flytta kastrullen från plattan. Lägg på locket igen och låt tofun ligga i röken minst tio minuter. 

Färdigt! Blev gott och doftade gott. Min tofu fick ligga i nsätan en halvtimme, och den kan gott ligga längre också. Det blir bara godare och godare smak.