Jag ser att bloggen min verkar ha en ganska jämn ström av besökare varje dag, trots att jag knappt skriver något längre. Vad härligt! Nu blev jag på lite bättre humör. Jag var nämligen på urkasst humör idag, eftersom jag stötte på ett blogginlägg som totalt förkastar feminismen och allt vad den står för. Jag tänkte försöka reda ut lite av det som står skrivet.

"De senaste åren har feminismen spritt sig som en löpeld utan något större ifrågasättande."
Okej, första meningen = första lögnen. Jag vet inte om han skriver så för att han själv aldrig någonsin försökt sprida en enda feministisk åsikt, och därmed aldrig blivit mött av den väggen av hat som kommer mot en? För tro mig, det är INTE utan ifrågasättande. 

"Den har blivit en politiskt korrekt självklarhet som varje person med självaktning känt sig tvungen att ansluta sig till."
Ja, detta stämmer faktiskt. Med tanke på att PK har blivit ett skällsord för alla som inte håller med ens egna åsikter, så är det ju så att i hans värld är PK samma sak som feminism. Tvivlar dock på att någon någonsin känt sig direkt tvungen att ansluta sig.

"Men feminism handlar inte alls om jämlikhet för alla, det handlar bara om kön och ett kön i synnerhet."
Den feministiska kampen startades av kvinnor för kvinnor, det är sant. Då handlade kampen om något så pass basalt som att kvinnor ska ses som människor, och inte ägodelar. Med tiden har samhället och allt som hör därtill utvecklats, och så även feminismen. Idag inkluderar feminismen alla människor, och många anser även att antispeciesism hör dit. I majoriteten av de feministiska diskussioner jag tagit del av finns aspekten att även män blir offer för patriarkatet med. Feminister vill att alla människor ska vara individer, och inte tvingas in i några förlegade roller beroende på vad de föddes med mellan benen.

 


"Feminismen, vilket hörs på namnet, är inte könsneutralt utan tar sin utgångspunkt i kvinnan istället för människan, och handlar om ”jämställdhet” ur ett kvinnligt perspektiv. Hur många feminister skulle kunna tänka sig att kalla sig ”maskulinist” och tycka att det är neutralt och lämpligt för att beskriva jämställdhet mellan könen?"
Jämställdhet kan inte vara jämställt åt bara ett håll. Antingen är det jämställt, eller så är det inte det. Som jag skrev ovan, feminismen var en kamp för kvinnors rätt i samhället, därav namnet. När det står mellan könen man och kvinna (nu vet vi ju att det finns bra många fler än så) är det fortfarande mannen som är privilegierad, och därmed är det till största delen en kamp för att höja kvinnors ställning i samhället. Intressant att påstå att människa skulle vara mer könsneutralt.

"Gemensamt för feministerna är att de anser att det finns en patriarkatisk maktstruktur som förtrycker kvinnor. Om du har du ”fel ” kön så spelar det ingen roll om du är en handikappad svart tiggare i övre pensionsåldern. Du tillhör ändå genom födsel en förtryckande maktbärande grupp, mycket likt argumentationen för klass och ras. Denna struktur används för att förklara i princip allt som kan ses som en nackdel för kvinnor både på kollektiv- och individnivå."
Nej, gemensamt för feministerna är att vi ser strukturella förtryck i samhället, och det vill vi ändra på. Nästan alla feministiska diskussioner genomsyras av begreppet intersektionalitet, som kortfattat är ett verktyg för att försöka analysera hur olika typer av diskriminering påverkar maktordningen. Beroende på diskussionen inser vi att vi har olika privilegier. I en diskussion om genus och kön kan vi be vita såväl som rasifierade män att backa, men handlar det om rasism kommer en vit kvinna alltid vara mer privilegierad än en rasifierad man.

 


"I en diskussion om en halvnaken kvinna i en reklam för deodorant är objektifiering och därmed ett strukturellt manligt förtryck var feministerna eniga i att svaret var ja. När en halvnaken man som säljer samma sak googlades fram så blev det märkligt nog också ett strukturellt manligt förtryck mot kvinnor. Logiken här var att bilden objektifierar mannen och visar hur en man ska vara eller se ut för att vara ”manlig”. Därmed befästes rådande könsnormer. Eftersom det finns två tydliga kön befäster det alltså även kvinnans roll, och alla vet ju att kvinnans könsnorm anses underlägsen"
Nja, men här känner jag ändå att det finns en poäng. Feminister kämpar även för män som faller offer för patriarkatet. Män, såväl som kvinnor, blir uppfostrade in i könsroller. Jag tror knappast jag behöver beskriva bilden av hur olika kvinnor och män gestaltas i media. Det vi kanske kan vara överens om är att väldigt få människor ser ut som personerna på bilderna, men de har väldigt stark effekt på oss, vilket leder till att vi tränar, bantar, opererar... Ja, vi ändrar oss helt enkelt så mycket vi kan för att passa in i patriarkatets syn på hur personer ska se ut beroende på kön. Många tar skada av, och mår både psykiskt och fysiskt dåligt av detta. Sen finns det ju så oerhört många fler sexualiserande och objektifierande bilder på kvinnor än vad det gör på män.
 
 


"Denna bild av att kvinnan är ett offer i en struktur utan större möjlighet att påverka sitt liv är ett problem. Om du är invandrare och inte blir insläppt på en klubb så kan det bero på rasism, men det kan också bero på att du druckit för mycket eller är otrevlig mot vakten. "
Självklart, jag vill verkligen passa på här att ge en eloge till alla de vakter som orkar stå upp mot alla fulla idioter som försöker ta sig in på diverse klubbar. Jag står dock frågande till varför detta tas upp som argument mot feminismen, då det till största del verkar handla om rasism? För i ärlighetens namn är vi (feminister) nog rörande överens om att det är ett större problem för rasifierade män än vad det är för någon kvinna.

"Men det hör man ju naturligtvis inget om, för i feministernas värld är alla män fysiskt och psykiskt starkare. Där är män djur som likt instinkt följer strukturen att ge sig på kvinnor. Motsatsen, att män också kan vara offer, ses som löjlig. Det är tyvärr också den bild som misshandlade män möter. De som väl vågar polisanmäla möts av misstro och rent förlöjligande. Många vet inte vad de ska vända sig och hoppas i sin desperation på kvinnojourerna, men där har de inget att hämta utan möts istället av förakt och oförståelse, de är ju förövare. "
Detta är ett påstående som jag skulle vilja dela upp i mindre delar. För det första så är män generellt fysiskt starkare än kvinnor, om det beror på miljö/uppväxt eller biologi spelar egentligen ingen roll, eftersom våld inte ska brukas över huvud taget. För det andra pratas det mycket om att även män är offer i patriarkatet (som jag skrivit tidigare). En tydlig grej är att pojkar snabbt får lära sig att det inte är okej för dem att gråta eller visa känslor, i så fall är de mesiga. Självklart finns det även relationer där män blir misshandlade, men det är dock inte lika vanligt förekommande. Det han glömmer nämna i sin text (men som står i referensen han ger) är att av de männen som angav att de utsatts för fysiskt våld av sin partner fanns även de som själva utsatt sin partner för fysiskt våld, och partnen där med hade brukat självförsvar. För det tredje är varken polisen eller vården feministiska, och feminismen kan därmed inte stå anklagad för vad som händer där. Jag skulle vilja påstå att det är samhället som ser män som djur. Feminismen tror stenhårt på motsatsen, vi tror att män är tänkande och fungerande individer som själva kan göra sina val i livet. För det fjärde har det, som det står i texten, varit problem för män att få hjälp när de blivit utsatta för våld och/eller våldtäkt. Anledningen till att kvinnojourer inte tar emot män är att det är en fristad för kvinnor. Många som tagit sig ur den typen av förhållande är rädda och mår psykiskt dåligt av att träffa män över huvud taget efteråt, och det måste vi alla ta hänsyn till. Självklart ska det finnas mansjourer, men jag tycker det är jättekonstigt att de flesta män klagar på det, utan att göra något åt det. 

 


"Det beror inte på ett kvinnohat eller någon diskriminerande struktur utan beror på att kvinnor i högre utsträckning väljer att arbeta i offentlig sektor där det inte finns en marknadskraft och konkurrens som pressar upp lönerna, utan de styrs av vad t.ex. landsting ”har råd” att betala och anser rimligt. Det beror på att kvinnor i större utsträckning väljer att jobba deltid. etc."
Flickor blir uppfostrade till att byta blöjor på dockor, de får små söta strykjärn och låtsaskök när de fyller år, och de ska sitta fint och läsa istället för att springa rundor och skita ner sig. Kanske kan det vara orsaken till att många kvinnor känner att de hör hemma inom vård och omsorg? Om vi ser på t.ex. läraryrket var det väldigt högt värderat förr, och lärarlönen var betydligt bättre när det var män som jobbade där. I takt med att antalet kvinnliga lärare ökade minskade även lönerna. Likadant är det om vi ser på socionomer. Yrken som alltid setts som kvinnliga, till exempel sjuksköterskor, har alltid varit mindre värderade än yrken som ses som manliga. Kvinnor "väljer" att jobba deltid då det är svårt att hinna med barn, hushåll och arbete samtidigt, och därför måste någon i familjen (om det finns möjlighet) gå ner i arbetstid. Det är lättare för kvinnan att gå ner i arbetstid, då det påverkar ekonomin mindre. Dessutom ses det som en självklarhet att mannen inte ska vara hemma med ungarna och dammsugaren, så det är knappast en diskussion i många förhållanden. En annan orsak till att kvinnor "väljer" att jobba deltid är att det inte finns speciellt många heltidstjänster inom kvinnodominerade yrken, och det är jättesvårt att få dem. Vad ska de göra åt saken? Om alla kvinnor börjar välja högavlönade jobb, vem ska då ta de jobben som blir över?

"Studier inom detta område visar att kvinnor är mer reaktiva i löneförhandlingar, medan män generellt är mer proaktiva, har lättare för att framhäva hur viktiga de är för verksamheten och vågar ställa högre krav vilket gör att de generellt lyckas något bättre i löneförhandlingar."
Vad är det som är så konstigt med att någon som hela sitt liv har blivit upplyft och uppmanad att ta plats, faktiskt gör det i arbetslivet? Vad är det som är så konstigt med att någon som alltid har blivit tillsagd att sitta still och enbart svara på tilltal inte har samma möjlighet att ta för sig?

 


"Så om målet är att kvinnor generellt ska ha samma lön som män så skulle feministerna göra bäst i att sluta att skylla på strukturer och istället uppmana kvinnor att utbilda och söka sig till heltidsjobb i den privata sektorn samt ordna kurser i förhandlingsteknik. "
Haha jaha! Så det var det som var problemet. Herregud, det hade ju ingen av oss tänkt på.

"Det är lagligt att ha en högre åldersgräns för män på krogen och vissa andra platser. Att personen är myndig, nykter och sköter sig väl har ingen betydelse om denne samtidigt är född med ”fel” kön."
Må så vara, men frågan är varför det är så? Kan det eventuellt vara ett lockbete? Fler unga, söta tjejer genererar fler nöjda kunder och mer stålar. 

"En man som slår sin fru åtalas för ett grövre brott och får ett högre straff jämfört med en fru som slår sin man på precis samma sätt med samma skador."
Ja, tyvärr. Detta beror ju dock på, som du skrev innan, att mannen är ett stort, starkt djur enligt samhället. Det är inte feministerna som har kommit på detta, och det är inte feministerna som vill ha kvar de gamla ingroda könsrollerna. 

"Fram till nyligen hade Sverige allmän värnplikt vilket betydde att alla män var tvungna att, om staten så krävde, överlämna sig i statens tjänst utan nämnbar ersättning eller möjlighet att säga nej utan att fängslas. Denna skyldighet fanns bara för män."
Bara för att det inte togs bort av feminister betyder det inte att vi tyckte det var ok. Dock ses ju män, som sagt, som stora och starka. Det är manligt att slåss och kriga. Det är kvinnligt att sitta hemma och tålmodigt brodera och vänta på mannens hemkomst. Det är okvinnligt att kriga och slåss. 

 

Jag har så oerhört mycket att säga om alla dessa ämnen, men det är sent och jag ska jobba imorgon, så det får väl räcka med en kort sammanfattning på varje punkt.

Här är inlägget, om någon får lust att läsa (eller ge personen fler klick)
http://7ster.wordpress.com/2014/05/13/feminismen-skrammer-mig/

 

Feminismen skrämmer inte mig

Vegan En kommentar
Jag ser att bloggen min verkar ha en ganska jämn ström av besökare varje dag, trots att jag knappt skriver något längre. Vad härligt! Nu blev jag på lite bättre humör. Jag var nämligen på urkasst humör idag, eftersom jag stötte på ett blogginlägg som totalt förkastar feminismen och allt vad den står för. Jag tänkte försöka reda ut lite av det som står skrivet.

"De senaste åren har feminismen spritt sig som en löpeld utan något större ifrågasättande."
Okej, första meningen = första lögnen. Jag vet inte om han skriver så för att han själv aldrig någonsin försökt sprida en enda feministisk åsikt, och därmed aldrig blivit mött av den väggen av hat som kommer mot en? För tro mig, det är INTE utan ifrågasättande. 

"Den har blivit en politiskt korrekt självklarhet som varje person med självaktning känt sig tvungen att ansluta sig till."
Ja, detta stämmer faktiskt. Med tanke på att PK har blivit ett skällsord för alla som inte håller med ens egna åsikter, så är det ju så att i hans värld är PK samma sak som feminism. Tvivlar dock på att någon någonsin känt sig direkt tvungen att ansluta sig.

"Men feminism handlar inte alls om jämlikhet för alla, det handlar bara om kön och ett kön i synnerhet."
Den feministiska kampen startades av kvinnor för kvinnor, det är sant. Då handlade kampen om något så pass basalt som att kvinnor ska ses som människor, och inte ägodelar. Med tiden har samhället och allt som hör därtill utvecklats, och så även feminismen. Idag inkluderar feminismen alla människor, och många anser även att antispeciesism hör dit. I majoriteten av de feministiska diskussioner jag tagit del av finns aspekten att även män blir offer för patriarkatet med. Feminister vill att alla människor ska vara individer, och inte tvingas in i några förlegade roller beroende på vad de föddes med mellan benen.

 


"Feminismen, vilket hörs på namnet, är inte könsneutralt utan tar sin utgångspunkt i kvinnan istället för människan, och handlar om ”jämställdhet” ur ett kvinnligt perspektiv. Hur många feminister skulle kunna tänka sig att kalla sig ”maskulinist” och tycka att det är neutralt och lämpligt för att beskriva jämställdhet mellan könen?"
Jämställdhet kan inte vara jämställt åt bara ett håll. Antingen är det jämställt, eller så är det inte det. Som jag skrev ovan, feminismen var en kamp för kvinnors rätt i samhället, därav namnet. När det står mellan könen man och kvinna (nu vet vi ju att det finns bra många fler än så) är det fortfarande mannen som är privilegierad, och därmed är det till största delen en kamp för att höja kvinnors ställning i samhället. Intressant att påstå att människa skulle vara mer könsneutralt.

"Gemensamt för feministerna är att de anser att det finns en patriarkatisk maktstruktur som förtrycker kvinnor. Om du har du ”fel ” kön så spelar det ingen roll om du är en handikappad svart tiggare i övre pensionsåldern. Du tillhör ändå genom födsel en förtryckande maktbärande grupp, mycket likt argumentationen för klass och ras. Denna struktur används för att förklara i princip allt som kan ses som en nackdel för kvinnor både på kollektiv- och individnivå."
Nej, gemensamt för feministerna är att vi ser strukturella förtryck i samhället, och det vill vi ändra på. Nästan alla feministiska diskussioner genomsyras av begreppet intersektionalitet, som kortfattat är ett verktyg för att försöka analysera hur olika typer av diskriminering påverkar maktordningen. Beroende på diskussionen inser vi att vi har olika privilegier. I en diskussion om genus och kön kan vi be vita såväl som rasifierade män att backa, men handlar det om rasism kommer en vit kvinna alltid vara mer privilegierad än en rasifierad man.

 


"I en diskussion om en halvnaken kvinna i en reklam för deodorant är objektifiering och därmed ett strukturellt manligt förtryck var feministerna eniga i att svaret var ja. När en halvnaken man som säljer samma sak googlades fram så blev det märkligt nog också ett strukturellt manligt förtryck mot kvinnor. Logiken här var att bilden objektifierar mannen och visar hur en man ska vara eller se ut för att vara ”manlig”. Därmed befästes rådande könsnormer. Eftersom det finns två tydliga kön befäster det alltså även kvinnans roll, och alla vet ju att kvinnans könsnorm anses underlägsen"
Nja, men här känner jag ändå att det finns en poäng. Feminister kämpar även för män som faller offer för patriarkatet. Män, såväl som kvinnor, blir uppfostrade in i könsroller. Jag tror knappast jag behöver beskriva bilden av hur olika kvinnor och män gestaltas i media. Det vi kanske kan vara överens om är att väldigt få människor ser ut som personerna på bilderna, men de har väldigt stark effekt på oss, vilket leder till att vi tränar, bantar, opererar... Ja, vi ändrar oss helt enkelt så mycket vi kan för att passa in i patriarkatets syn på hur personer ska se ut beroende på kön. Många tar skada av, och mår både psykiskt och fysiskt dåligt av detta. Sen finns det ju så oerhört många fler sexualiserande och objektifierande bilder på kvinnor än vad det gör på män.
 
 


"Denna bild av att kvinnan är ett offer i en struktur utan större möjlighet att påverka sitt liv är ett problem. Om du är invandrare och inte blir insläppt på en klubb så kan det bero på rasism, men det kan också bero på att du druckit för mycket eller är otrevlig mot vakten. "
Självklart, jag vill verkligen passa på här att ge en eloge till alla de vakter som orkar stå upp mot alla fulla idioter som försöker ta sig in på diverse klubbar. Jag står dock frågande till varför detta tas upp som argument mot feminismen, då det till största del verkar handla om rasism? För i ärlighetens namn är vi (feminister) nog rörande överens om att det är ett större problem för rasifierade män än vad det är för någon kvinna.

"Men det hör man ju naturligtvis inget om, för i feministernas värld är alla män fysiskt och psykiskt starkare. Där är män djur som likt instinkt följer strukturen att ge sig på kvinnor. Motsatsen, att män också kan vara offer, ses som löjlig. Det är tyvärr också den bild som misshandlade män möter. De som väl vågar polisanmäla möts av misstro och rent förlöjligande. Många vet inte vad de ska vända sig och hoppas i sin desperation på kvinnojourerna, men där har de inget att hämta utan möts istället av förakt och oförståelse, de är ju förövare. "
Detta är ett påstående som jag skulle vilja dela upp i mindre delar. För det första så är män generellt fysiskt starkare än kvinnor, om det beror på miljö/uppväxt eller biologi spelar egentligen ingen roll, eftersom våld inte ska brukas över huvud taget. För det andra pratas det mycket om att även män är offer i patriarkatet (som jag skrivit tidigare). En tydlig grej är att pojkar snabbt får lära sig att det inte är okej för dem att gråta eller visa känslor, i så fall är de mesiga. Självklart finns det även relationer där män blir misshandlade, men det är dock inte lika vanligt förekommande. Det han glömmer nämna i sin text (men som står i referensen han ger) är att av de männen som angav att de utsatts för fysiskt våld av sin partner fanns även de som själva utsatt sin partner för fysiskt våld, och partnen där med hade brukat självförsvar. För det tredje är varken polisen eller vården feministiska, och feminismen kan därmed inte stå anklagad för vad som händer där. Jag skulle vilja påstå att det är samhället som ser män som djur. Feminismen tror stenhårt på motsatsen, vi tror att män är tänkande och fungerande individer som själva kan göra sina val i livet. För det fjärde har det, som det står i texten, varit problem för män att få hjälp när de blivit utsatta för våld och/eller våldtäkt. Anledningen till att kvinnojourer inte tar emot män är att det är en fristad för kvinnor. Många som tagit sig ur den typen av förhållande är rädda och mår psykiskt dåligt av att träffa män över huvud taget efteråt, och det måste vi alla ta hänsyn till. Självklart ska det finnas mansjourer, men jag tycker det är jättekonstigt att de flesta män klagar på det, utan att göra något åt det. 

 


"Det beror inte på ett kvinnohat eller någon diskriminerande struktur utan beror på att kvinnor i högre utsträckning väljer att arbeta i offentlig sektor där det inte finns en marknadskraft och konkurrens som pressar upp lönerna, utan de styrs av vad t.ex. landsting ”har råd” att betala och anser rimligt. Det beror på att kvinnor i större utsträckning väljer att jobba deltid. etc."
Flickor blir uppfostrade till att byta blöjor på dockor, de får små söta strykjärn och låtsaskök när de fyller år, och de ska sitta fint och läsa istället för att springa rundor och skita ner sig. Kanske kan det vara orsaken till att många kvinnor känner att de hör hemma inom vård och omsorg? Om vi ser på t.ex. läraryrket var det väldigt högt värderat förr, och lärarlönen var betydligt bättre när det var män som jobbade där. I takt med att antalet kvinnliga lärare ökade minskade även lönerna. Likadant är det om vi ser på socionomer. Yrken som alltid setts som kvinnliga, till exempel sjuksköterskor, har alltid varit mindre värderade än yrken som ses som manliga. Kvinnor "väljer" att jobba deltid då det är svårt att hinna med barn, hushåll och arbete samtidigt, och därför måste någon i familjen (om det finns möjlighet) gå ner i arbetstid. Det är lättare för kvinnan att gå ner i arbetstid, då det påverkar ekonomin mindre. Dessutom ses det som en självklarhet att mannen inte ska vara hemma med ungarna och dammsugaren, så det är knappast en diskussion i många förhållanden. En annan orsak till att kvinnor "väljer" att jobba deltid är att det inte finns speciellt många heltidstjänster inom kvinnodominerade yrken, och det är jättesvårt att få dem. Vad ska de göra åt saken? Om alla kvinnor börjar välja högavlönade jobb, vem ska då ta de jobben som blir över?

"Studier inom detta område visar att kvinnor är mer reaktiva i löneförhandlingar, medan män generellt är mer proaktiva, har lättare för att framhäva hur viktiga de är för verksamheten och vågar ställa högre krav vilket gör att de generellt lyckas något bättre i löneförhandlingar."
Vad är det som är så konstigt med att någon som hela sitt liv har blivit upplyft och uppmanad att ta plats, faktiskt gör det i arbetslivet? Vad är det som är så konstigt med att någon som alltid har blivit tillsagd att sitta still och enbart svara på tilltal inte har samma möjlighet att ta för sig?

 


"Så om målet är att kvinnor generellt ska ha samma lön som män så skulle feministerna göra bäst i att sluta att skylla på strukturer och istället uppmana kvinnor att utbilda och söka sig till heltidsjobb i den privata sektorn samt ordna kurser i förhandlingsteknik. "
Haha jaha! Så det var det som var problemet. Herregud, det hade ju ingen av oss tänkt på.

"Det är lagligt att ha en högre åldersgräns för män på krogen och vissa andra platser. Att personen är myndig, nykter och sköter sig väl har ingen betydelse om denne samtidigt är född med ”fel” kön."
Må så vara, men frågan är varför det är så? Kan det eventuellt vara ett lockbete? Fler unga, söta tjejer genererar fler nöjda kunder och mer stålar. 

"En man som slår sin fru åtalas för ett grövre brott och får ett högre straff jämfört med en fru som slår sin man på precis samma sätt med samma skador."
Ja, tyvärr. Detta beror ju dock på, som du skrev innan, att mannen är ett stort, starkt djur enligt samhället. Det är inte feministerna som har kommit på detta, och det är inte feministerna som vill ha kvar de gamla ingroda könsrollerna. 

"Fram till nyligen hade Sverige allmän värnplikt vilket betydde att alla män var tvungna att, om staten så krävde, överlämna sig i statens tjänst utan nämnbar ersättning eller möjlighet att säga nej utan att fängslas. Denna skyldighet fanns bara för män."
Bara för att det inte togs bort av feminister betyder det inte att vi tyckte det var ok. Dock ses ju män, som sagt, som stora och starka. Det är manligt att slåss och kriga. Det är kvinnligt att sitta hemma och tålmodigt brodera och vänta på mannens hemkomst. Det är okvinnligt att kriga och slåss. 

 

Jag har så oerhört mycket att säga om alla dessa ämnen, men det är sent och jag ska jobba imorgon, så det får väl räcka med en kort sammanfattning på varje punkt.

Här är inlägget, om någon får lust att läsa (eller ge personen fler klick)
http://7ster.wordpress.com/2014/05/13/feminismen-skrammer-mig/